Flextijd

Tijdens een flexuur maak je schoolwerk, ga je leren, lezen, oefenen en werken aan projecten en vaardigheden. Daarnaast kun je vragen om vakondersteuning, aan talentontwikkeling doen, of werken aan een plusprogramma of talentprogramma. Jij kiest je eigen flexuren. Er zijn verschillende flexuren met elk een ander doel.

Met het aanbod van flexuren kun jij als leerling:

  • Steeds meer eigenaar worden van eigen leerproces;
  • eigen keuzes (leren) maken;
  • op maat begeleiding krijgen;
  • aansluiten bij je eigen talenten;
  • verdiepen, verbreden en versnellen;
  • jezelf beter voorbereiden op de toekomst;
  • het schoolwerk (voor een groot deel) op school (met of zonder begeleiding) maken.

Keuzewerktijd

Afhankelijk van het leerjaar en de vakken die je volgt, staan er een aantal uren ‘Keuzewerktijd’ (KWT) in je rooster. In deze uren werk je onder begeleiding van een teamlid aan de opdrachten voor de verschillende vakken. Je kunt zelf plannen waar je mee bezig gaat.

Samen of individueel

Deze tijd is bijvoorbeeld een geschikt moment voor het samenwerken aan groepsopdrachten, maar je kunt ook kiezen voor een KWT stilte-uur. Tijdens zo’n stilte-uur ga je in alle rust zelfstandig aan de slag.

Bij afwezigheid van een teamlid kunnen lessen worden omgezet in een begeleid KWT-uur. ‘Tussenuren’ komen op onze school niet voor.

Leesmoment

Lezen is voor alle leeftijden van onschatbare waarde: je wordt er slim, blij én gezond van. Daarom maken we tijdens de KWT iedere week een moment vrij om lekker te lezen. In overleg met de docent Nederlands kies je een boek uit dat jou leuk lijkt en op het juiste niveau is. Dit boek mag je zelf vanuit huis meenemen of uitzoeken in de bibliotheek van de campus. Dan staat je nog maar één ding te doen: lekker ontspannen met een goed boek en ondertussen veel leren op het gebied van schrijven, grammatica, zinsbouw en spelling. Heb je het boek uit? Dan maak je een opdracht waarin je laat zien dat je de inhoud van het boek hebt gelezen en begrepen.

Extra ondersteuning kernvakken

In het voortgezet onderwijs moet je aan steeds hogere eisen voldoen met betrekking tot de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde (rekenen). Voordat je eindexamen mag doen, zul je de verplichte centrale rekentoets moeten hebben afgerond. Taal speelt een belangrijke rol bij alle vakken, ook de eindexamens bestaan grotendeels uit teksten.

Als dat nodig is, kun je tijdens Keuzewerktijd extra begeleiding krijgen voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde (rekenen). Die begeleiding is specifiek op jou afgestemd en krijg je van 1 van onze specialisten. We gebruiken daarvoor ook het programma Learnbeat, waar je op school, maar ook zelf thuis mee aan de slag kan.

In Flextijd kies jij zelf wat je wilt gaan doen. Ga je naar een extra les wiskunde om uitleg te vragen over een ingewikkelde formule? Of is een workshop portretschilderen meer iets voor jou? Schrijf jij je in voor een talentenworkshop freerunning, Zweeds of toneel? Ga je aan de slag met robots, leer je graag programmeren? Wil jij je in een stilte-uur voorbereiden op je toets Frans of doe je liever experimenten in ons laboratorium? Er zijn talloze mogelijkheden om je Flextijd in te vullen.

Naast de KWT zijn er nog meer soorten Flexuren.

Vakwerktijd

Op twee momenten in de week kies je zelf je vak en docent. Onder begeleiding van de docent kun je dan werken aan het vak, vragen stellen en de docent om extra uitleg vragen.

Talentwerktijd

Tijdens de talentdagen kan je je inschrijven voor verschillende talentenworkshops. Deze workshops worden aangeboden door teamleden, externen en wellicht ook door jou of je klasgenoot. Kies je voor improvisatietheater? Of heeft boksen of freerunnen jouw voorkeur? Ga je aan de slag met robots, leer je graag programmeren? Wil jij als een echte DJ leren draaien of doe je liever experimenten in ons laboratorium? Er zijn talloze mogelijkheden om je Flextijd in te vullen. Jij kiest zelf!