Keuzewerktijd

Afhankelijk van het leerjaar en de vakken die je volgt, staan er een aantal uren ‘Keuzewerktijd’ (KWT) in je rooster. In deze uren werk je onder begeleiding van een teamlid aan de opdrachten voor de verschillende vakken. Je kunt zelf plannen waar je mee bezig gaat.

Samen of alleen

Deze tijd is bijvoorbeeld een geschikt moment voor het samenwerken aan groepsopdrachten, maar je kunt ook kiezen voor een KWT stilte-uur. Tijdens zo’n stilte-uur ga je in alle rust zelfstandig aan de slag.

Bij afwezigheid van een teamlid kunnen lessen worden omgezet in een begeleid KWT-uur. ‘Tussenuren’ komen op onze school niet voor.

Flexuren

Per week zijn er minimaal vijf momenten in het rooster waarop flexuren zijn ingeroosterd. Tijdens een flexuur maak je schoolwerk, ga je leren, lezen, oefenen en werken aan projecten en vaardigheden. Daarnaast kun je vragen om vakondersteuning, aan talentontwikkeling doen, of werken aan een plusprogramma of talentprogramma. Jij kiest je eigen flexuren.

Met het aanbod van flexuren kun jij als leerling:

  • Steeds meer eigenaar worden van eigen leerproces;
  • eigen keuzes (leren) maken;
  • op maat begeleiding krijgen;
  • aansluiten bij je eigen talenten;
  • verdiepen, verbreden en versnellen;
  • jezelf beter voorbereiden op de toekomst;
  • het schoolwerk (voor een groot deel) op school (met of zonder begeleiding) maken.

Flextijd

In Flextijd kies jij zelf wat je wilt gaan doen. Ga je naar een extra les wiskunde om uitleg te vragen over een ingewikkelde formule? Of is een workshop portretschilderen meer iets voor jou? Schrijf jij je in voor een talentenworkshop freerunning, Zweeds of toneel? Ga je aan de slag met robots, leer je graag programmeren? Wil jij je in een stilte-uur voorbereiden op je toets Frans of doe je liever experimenten in ons laboratorium? Er zijn talloze mogelijkheden om je Flextijd in te vullen.

Soorten Flexuren

Naast de KWT zijn er nog drie andere soorten Flexuren.

Vakwerktijd

Op twee momenten in de week kies je zelf je vak en docent. Onder begeleiding van de docent kun je dan werken aan het vak, vragen stellen en de docent om extra uitleg vragen.

Talentwerktijd

Je kunt je inschrijven voor verschillende talentenworkshops. Deze workshops worden gedurende het schooljaar aangeboden door teamleden, externen en wellicht ook door jou of je klasgenoot. Kies je voor improvisatietheater? Voetvolley? Keramiek? Of heeft creatief schrijven jouw voorkeur? Jij kiest zelf!

Interessewerktijd

Je organiseert zelf, samen met andere leerlingen, een activiteit die aansluit bij je eigen passie of interesse. Een teamlid helpt je hierbij. Je kunt bijvoorbeeld denken aan debatteren, het starten van een eigen bedrijfje, het kijken van een documentaire, het werken aan een film in de Maakplaats, het oefenen met de schoolband, werken aan een eigen website of het leren van een vreemde taal.