Theaterklas

Ga je weleens naar het theater? Droom je er van om zelf ook op de planken te staan? Was de eindmusical in groep 8 een geweldige ervaring? Dan is de Theaterklas iets voor jou! In de theaterklas leer je acteren. Je leert de basisbeginselen van het acteren, improviseren, bewegen, scènes en voorstellingen maken. Bovendien ga je naar voorstellingen en volg je buitenschoolse workshops.

Het programma

In het eerste jaar kom je in aanraking met de basis van toneelspelen. Hierbij leer je je stem goed te gebruiken, goed te bewegen en zelfverzekerd op het podium te staan.

In het tweede jaar ga je dieper in op het werk van de acteur. Je oefent verschillende speelstijlen en gaat meer uitproberen wat je kunt met je stem en je lijf. Daarnaast is er een kans dat je in je tweede jaar gaat optreden, bijvoorbeeld op een groot podium in De Harmonie.

Eindexamen Drama

De Dyk is de enige school in Friesland die leerlingen de mogelijkheid geeft om eindexamen Drama te doen. Daarom werken we in de bovenbouw naar twee belangrijke onderdelen toe. Een onderdeel is een grote eindproductie, die wordt opgevoerd in een professioneel theater. Daarnaast verdiepen de leerlingen zich in de theorie van het theater maken.

Arts eXpression

Alle scholen van OSG Piter Jelles presenteren een act die speciaal is gemaakt voor Arts eXpression. Dit is een groot cultureel evenement dat ieder schooljaar in maart wordt gehouden.

Tijd en kosten

Elke week heb je twee uren theaterklas. De voorstellingen en/of workshops die je bezoekt vinden vaak plaats in de avonduren. Dit laatste is dus extra tijd die jij als leerling investeert. De kosten bedragen € 100,- per leerjaar. Van dit bedrag betaalt de school de voorstellingsbezoeken, workshops en productiekosten.

Procedure

In de eerste twee leerjaren kan een leerling zich aan het begin van het schooljaar inschrijven. Tot de herfstvakantie is er dan de tijd om te ervaren of de theaterklas iets voor jou is. Daarnaast krijg je advies of er genoeg acteercapaciteiten zijn om in de theaterklas te blijven.